Sposób przygotowania:
Tort na roczek - malinowy z bitą śmietaną
Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku stale miksując. Na koniec dodajemy mąki wraz z proszkiem do pieczenia - delikatnie miksujemy bądź mieszamy.
Przelewamy ciasto na dużą blachę. Ciasto wstawiamy do zimnego piekarnika, włączamy na temperaturę 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka (u mnie około 25-30 minut).
Biszkopt wyciągamy, wraz z blaszką rzucamy o podłoże z wysokości 30 cm.
Z zimnego biszkoptu wykrawamy elementy tworząc 1 - przekrawamy elementy na 3 blaty Układamy w kształcie 1 Pierwszą warstwę smarujemy konfiturami, nakładamy połowę śmietany ubitej z fixem i cukrem pudrem, następnie układamy świeże maliny i przykrywamy pozostałą śmietaną.
Przykrywamy drugimi blatami. Całość ponownie smarujemy konfiturami (cieniej). Maliny przekładamy do rondla, podgrzewamy gdy puszczą sok wyłączamy grzanie wsypujemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia jej. Kiedy maliny zaczną tężeć i będą zimne przekładamy na warstwę konfitur.
Śmietanę ubijamy na sztywno z mascarpone, fixem oraz cukrem pudrem - wykładamy na warstwę malin. Przykrywamy trzecim blatem biszkopta. Śmietanę pozostawioną na wierzch ubijamy dodając fix oraz cukier.
Całość okładamy wyrównując śmietanką, dekorujemy wg uznania cukrowymi elementami. Tort wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Przelewamy ciasto na dużą blachę. Ciasto wstawiamy do zimnego piekarnika, włączamy na temperaturę 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka (u mnie około 25-30 minut).
Biszkopt wyciągamy, wraz z blaszką rzucamy o podłoże z wysokości 30 cm.
Z zimnego biszkoptu wykrawamy elementy tworząc 1 - przekrawamy elementy na 3 blaty Układamy w kształcie 1 Pierwszą warstwę smarujemy konfiturami, nakładamy połowę śmietany ubitej z fixem i cukrem pudrem, następnie układamy świeże maliny i przykrywamy pozostałą śmietaną.
Przykrywamy drugimi blatami. Całość ponownie smarujemy konfiturami (cieniej). Maliny przekładamy do rondla, podgrzewamy gdy puszczą sok wyłączamy grzanie wsypujemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia jej. Kiedy maliny zaczną tężeć i będą zimne przekładamy na warstwę konfitur.
Śmietanę ubijamy na sztywno z mascarpone, fixem oraz cukrem pudrem - wykładamy na warstwę malin. Przykrywamy trzecim blatem biszkopta. Śmietanę pozostawioną na wierzch ubijamy dodając fix oraz cukier.
Całość okładamy wyrównując śmietanką, dekorujemy wg uznania cukrowymi elementami. Tort wkładamy na kilka godzin do lodówki.