eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Pyszna karpatka Eli

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszna karpatka z kremem maślano-budyniowym. Bardzo wszystkim smakowała, zwłaszcza moim wnuczętom.

Pyszna karpatka Eli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pyszna karpatka Eli

 

  • 1 kostka margaryny
  • 1/2 litra wody
  • 1/4 kg mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 jajek
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru
  • 1 litr mleka 3.2 %
  • 30 dkg miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Pyszna karpatka Eli
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko. Wodę wlać do garnka,dodać margarynę i zagotować. Do wrzątku wsypać mąkę z proszkiem i szybko mieszać żeby nie porobiły się kluchy. Ciasto zdjąć z ognia i mieszać aż lekko przestygnie. Do przestudzonego ciasta wbijać po jednym jajku i mieszać. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozłożyć na dwie blachy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 50 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić ciasto patyczkiem czy jest w środku suche.Jeśli patyczek jest wilgotny piec ciasto jeszcze chwilę. Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić. Z mleka odlać 200 ml,resztę zagotować. Do odlanego mleka wsypać budynie,wymieszać,wlać do gotującego mleka i chwilę gotować. Budyń ostudzić,co jakiś czas mieszając. Masło i cukier utrzeć na puszystą masę. Do masy maślanej dodawać po łyżce budyniu i dalej ucierać. Gotowy krem rozsmarować na jednym placku i przykryć drugim. Ciasto wstawić do lodówki,żeby krem stężał. Po wyjęciu z lodówki posypać karpatkę cukrem pudrem. Smacznego!
Pyszna karpatka Eli
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko.
Pyszna karpatka Eli
Ciasto rozłożyć na dwie blachy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 50 minut.
Pyszna karpatka Eli
Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.....
Pyszna karpatka Eli
Masło i cukier utrzeć na puszystą masę. Do masy maślanej dodawać po łyżce budyniu i dalej ucierać.