Sposób przygotowania:
Pyszna karpatka Eli
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko. Wodę wlać do garnka,dodać margarynę i zagotować. Do wrzątku wsypać mąkę z proszkiem i szybko mieszać żeby nie porobiły się kluchy. Ciasto zdjąć z ognia i mieszać aż lekko przestygnie. Do przestudzonego ciasta wbijać po jednym jajku i mieszać. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozłożyć na dwie blachy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 50 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić ciasto patyczkiem czy jest w środku suche.Jeśli patyczek jest wilgotny piec ciasto jeszcze chwilę. Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić. Z mleka odlać 200 ml,resztę zagotować. Do odlanego mleka wsypać budynie,wymieszać,wlać do gotującego mleka i chwilę gotować. Budyń ostudzić,co jakiś czas mieszając. Masło i cukier utrzeć na puszystą masę. Do masy maślanej dodawać po łyżce budyniu i dalej ucierać. Gotowy krem rozsmarować na jednym placku i przykryć drugim. Ciasto wstawić do lodówki,żeby krem stężał. Po wyjęciu z lodówki posypać karpatkę cukrem pudrem. Smacznego!
zbysiowa
misia5
To tak jak moja rodzinka :) Karpatka to jest to co wszyscy lubimy :)