VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Kakaowa karpatka z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Uwielbiam karpatkę, a że rozpoczyna się sezon truskawkowy to przygotowałam ją właśnie z nimi! Smak rewelacyjny.

Kakaowa karpatka z truskawkami

Składniki:

Kakaowa karpatka z truskawkami

 

Sposób przygotowania:

Kakaowa karpatka z truskawkami
Ciasto parzone: Do garnka wlewamy wodę i wkładamy margarynę. Rozpuszczamy, gotujemy. Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy mąkę oraz kakao, energicznie mieszamy. Garnek stawiamy z powrotem na mały ogień, cały czas mieszamy (ok. 2 minut). Ciasto ma dobrą konsystencję gdy odchodzi od ścianek garnka. Masę studzimy, przekładamy do misy miksera. Wystudzoną miksujemy kolejno z jajkami i szczyptą proszku do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Dwie formy o wymiarach 24x30 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. W każdej rozprowadzamy masę. Ciasto pieczemy w 180*C przez 30 minut.

Krem: Do garnka wlewamy 500 ml mleka oraz cukier, gotujemy. W misce dokładnie mieszamy pozostałe mleko (250 ml), żółtka, cukier waniliowy, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Gdy mleko wrze przelewamy masę z żółtkami i energicznie mieszamy (tak aby nie powstały grudki). Budyń studzimy, przykrywamy folią spożywczą (żeby nie powstał kożuch). Wystudzony budyń ucieramy z masłem lub margaryną.

Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku. Truskawki kroimy w plasterki. W formie układamy pierwszy blat ciasta. Smarujemy połową kremu budyniowego, wykładamy truskawkami. Delikatnie polewamy tężejącą galaretką, odstawiamy na jakiś czas do lodówki aby galaretka stężała.

Na wierzch wykładamy resztę kremu i drugi płat ciasta. Karpatkę chłodzimy w lodówce przynajmniej przez 3 godziny. Dekorujemy cukrem pudrem.