Sposób przygotowania:
Malinowa naleweczka
Maliny przebrać,raczej ich nie płukać (chyba,że są brudne,ale bardzo delikatnie).Wsypać do dużego np.3 l słoja,przesypując cukrem.Odstawić na 2-3 dni ,codziennie potrząsając słojem.Po tym czasie zalać spirytusem i wrzucić (lub nie) plasterki cytryny. Zostawić nalewkę na tydzień.Zlać ostrożnie płyn znad malin do butelki a owoce zalać rumem lub wódką i wymieszać.Potrząsać słojem kilka razy dziennie przez tydzień.Połączyć rum i spirytus .Metalowy durszlak wyłożyć złożoną kilka razy gazą i przelewać nalewkę,aby pesteczki z malin osiadły na gazie.Otrzymamy dzięki temu klarowną naleweczkę,którą rozlewamy do butelek i chowamy głęboko do spiżarni na ok.6 miesięcy.Wcześniej też można się pokusić,ale warto jednak poczekać,smak będzie głębszy,jak nalewka się "przegryzie". Dla kogo nalewka jest za mocna,może dodać przegotowaną wodę w niedużej ilości,ale lepiej wypić mniejszy kieliszek mocniejszej,za to smaczniejszej.
mania
Sarenka
A.B.
Pyza
yola
Alita
gaspodzina