Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Malinowa uczta.

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Małe placuszki z odrobiną bitej śmietany i mnóstwem malin.

Malinowa uczta. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Malinowa uczta.

 

  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 szklanka mąki
  • jajko
  • łyżka cukru waniliowego
  • 1/3 łyżeczki proszku
  • 1 szklanka malin
  • bita śmietana

Sposób przygotowania:

Malinowa uczta.
W wysokim naczyniu mieszamy składniki na ciasto. Patelnię ( bez tłuszczu) rozgrzewamy i pieczemy małe placuszki, takie z 2 łyżek ciasta Robimy to na wolnym ogniu aby się upiekły i zarumieniły a nie spaliły. Tak gospodarujemy ciastem aby mieć parzystą liczbę placuszków. Odkładamy do wystygnięcia. Maliny obieramy. Na każdym placku robimy otok z bitej śmietany. Środek zapełniamy malinami i przykrywamy drugim plackiem. Jeszcze mały kleks na wierzchu i możemy jeść.
Malinowa uczta.
Do jajka i wody dodajemy suche składniki.
Malinowa uczta.
Maliny powinny być mocno schłodzone, aby deser był bardziej rześki.
Malinowa uczta.
Na bardzo wolnym ogniu pieczemy małe placuszki.
Malinowa uczta.
Na połowie placków robimy z bitej śmietany otok, a środek zapełniamy malinami.

Tagi:

jajko jajka