slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 912]

Malinowe ciasto na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne ciasto na zimno. Jest bardzo proste w przygotowaniu i pięknie pachnie malinami. Jeśli macie mus malinowy (przetarte maliny) np. po zrobieniu syropu malinowego- zróbcie to ciasto. Polecam.

Malinowe ciasto na zimno

Składniki:

Malinowe ciasto na zimno

 

  • 1 op herbatników petit beurre (54g)
  • 300 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 200 g musu malinowego
  • 2 galaretki cytrynowe (na 500 ml każda)
  • 300 ml gorącej wody
  • oraz:
  • keksówka 10x20 cm

Sposób przygotowania:

Malinowe ciasto na zimno
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia. 

Blaszkę wykładamy folią aluminiową i układamy na dnie keksówki połowę ciastek. 

Do miski wkładamy serek i chwilę miksujemy. 

Potem dokładamy mus malinowy i miksujemy razem do połączenia. 

Na koniec wlewamy przestudzoną tężejącą galaretkę i miksujemy jeszcze przez chwilę. 

Gdy masa zacznie tężeć przelewamy ją delikatnie na herbatniki. 

Na górze ciasta układamy pozostałe herbatniki i wstawiamy ciasto do lodówki. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. 

Tagi:

ciasto deser