Sposób przygotowania:
Murzynek z sosem kawowym
Margarynę utrzeć z cukrem na krem. Mąkę przesiać razem z kakao, sodą i przyprawą do piernika, suche składniki dodać na zmianę z żółtkami jajek i mlekiem do kremu maślanego, następnie dodać powidła i posiekane orzechy, wymieszać. Białka jajek ubić na sztywno i na koniec ostrożnie wmieszać w ciasto.
Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej całe ciasto i piec w temp. 170 st około 60 minut.
Sos kawowy:
Śmietankę zagotować i w gorącej śmietance rozpuścić kawę, następnie dodać połamaną czekoladę i mieszać do momentu rozpuszczenia na koniec dolać alkohol.
Ciepłym sosem polewać porcje ciasta i dopiero podawać. Ciasto można też podać z zimnym sosem i wcale nie straci nic ze swojego smaku.
Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej całe ciasto i piec w temp. 170 st około 60 minut.
Sos kawowy:
Śmietankę zagotować i w gorącej śmietance rozpuścić kawę, następnie dodać połamaną czekoladę i mieszać do momentu rozpuszczenia na koniec dolać alkohol.
Ciepłym sosem polewać porcje ciasta i dopiero podawać. Ciasto można też podać z zimnym sosem i wcale nie straci nic ze swojego smaku.
Anetka123