Sposób przygotowania:
Karpatka z kremem budyniowymCiasto
Wodę zagotować z margaryną. Wsypać mąkę i mieszać energicznie aż ciasto zrobi się jednolite, elastyczne i zacznie odchodzić od ścian garnka. Zdjąć z ognia i wystudzić. Do zimnego ciasta wbijać po kolei jajka i miksować aż ciasto zrobi się jednolite.
Ciasto podzielić na 2 równe części. 2 jednakowej wielkości blachy o wymiarach ok. 26x26 cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać mąką pszenną. Na każdej blaszce rozprowadzić po połowie ciasta i za pomocą łyżki zrobić różne zagłębienia.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 min. w temp. 200 stopni a potem 150 min. w temp. 150 stopni. Obydwa ciasta upiec w ten sam sposób. Ja piekłam obydwa jednocześnie.
Ciasto wystudzić.
Krem
2 szkl. mleka zagotować z cukrem pudrem. W pozostałej szklance mleka rozmieszać proszki budyniowe i żółtka.
Mieszankę przelać na gotujące się mleko i energicznie mieszając, gotować budyń aż zrobi się gęsty.
Zdjąć z ognia i wystudzić. Miękkie masło zmiksować na puch i dodawać po łyżce wystudzony budyń.
Miksować do uzyskania kremu o jednolitej konsystencji. Kremem posmarować jeden placek i przykryć go drugim.
Ciasto schłodzić w lodówce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.