SUPERPRZEPIS

Malinowe ciasto z kruszonką

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Malinowe ciasto z kruszonką Więcej zdjęć (5)

Sezonowe owoce idealnie sprawdzają się w domowych wypiekach. Uwielbiam takie proste i szybkie w przygotowaniu ciasta z ich udziałem. Dziś polecam maliny zatopione w cieście w towarzystwie kruszonki. Pycha!

Składniki:

Malinowe ciasto z kruszonką

CIASTO:

  • 5 dużych jajek,
  • 1 i 1/3 szklanki cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • ¾ szklanki oleju,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 i ¾ szklanki mąki,
  • Szczypta soli

KRUSZONKA:

DODATKOWO:

  • Świeże owoce malin (około 1,5- 2 szklanki),
  • Cukier puder do posypania przed podaniem

Sposób przygotowania:

Malinowe ciasto z kruszonką

ETAP 1

Malinowe ciasto z kruszonką
sporządzamy kruszonkę

KRUSZONKA
Składniki kruszonki umieszczamy w misce. Rozkruszamy je w dłoniach do uzyskania kruszonki. Gotową, na czas przygotowania ciasta wkładamy do lodówki.

ETAP 2

Malinowe ciasto z kruszonką
łączymy jajka z cukrem

CIASTO: Jajka , cukier kryształ, cukier waniliowy i sól umieszczamy w misce. Składniki dokładnie ubijamy do uzyskania puszystej jajecznej masy.

ETAP 3

Malinowe ciasto z kruszonką
łączymy składniki ciasta

Do tak przygotowanej dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz olej.

ETAP 4

Malinowe ciasto z kruszonką
sporządzamy jednolite ciasto

Całość ponownie miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

ETAP 5

Malinowe ciasto z kruszonką
owoce przykrywamy kruszonką

Na ciasto wykładamy świeże maliny. Owoce posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 45 minut w 180°C. Upieczone wyjmujemy , studzimy i podajemy.