SUPERPRZEPIS

Tarta sernikowa jagodowo-malinowa z kruszonką

  • 1
  • dagita
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Tarta sernikowa jagodowo-malinowa z kruszonką Więcej zdjęć (3)

Kruche ciasto z jagodową galaretką, a na niej pieczony sernik z kruszonką i świeżymi malinami. Pycha :)

Składniki:

Tarta sernikowa jagodowo-malinowa z kruszonką

Spód:

Galaretka:

  • 1 szklanka jagód
  • 1 galaretka jagodowa

Kruszonka:

Sernik:

  • 500 g sera sernikowego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżka cukru waniliowego

 

Sposób przygotowania:

Tarta sernikowa jagodowo-malinowa z kruszonką

Spód:

Tarta sernikowa jagodowo-malinowa z kruszonką
Tarta sernikowa jagodowo-malinowa z kruszonką

Spód: Wszystkie składniki ciasta kruchego dokładnie zagniatamy. Gotowym ciastem wylepiamy tortownicę o średnicy 27 cm wyłożoną papierem do pieczenia i z bokami posmarowanymi masłem i obsypanymi bułka tartą, a następnie nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Pieczemy ok. 20-25 minut w 200 stopniach i studzimy.

Galaretka:

Tarta sernikowa jagodowo-malinowa z kruszonką
Tarta sernikowa jagodowo-malinowa z kruszonką

Jagody blendujemy. Galaretkę rozpuszczamy w pół szklanki wrzątku i mieszamy z jagodami. Tężejącą galaretkę wylewamy na całkowicie zimny kruchy spód i wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Kruszonka:

Tarta sernikowa jagodowo-malinowa z kruszonką
Tarta sernikowa jagodowo-malinowa z kruszonką

Składniki kruszonki zagniatamy tak jak ciasto kruche, kruszymy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia, jakieś 15 minut i studzimy.

Sernik:

Tarta sernikowa jagodowo-malinowa z kruszonką
Tarta sernikowa jagodowo-malinowa z kruszonką

Wszystkie składniki miksujemy ze sobą dokładnie i przelewamy do tortownicy o średnicy 21 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i pieczemy najpierw 15 minut w 180 stopniach a potem obniżamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy jeszcze godzinę.

Upieczony sernik studzimy a całkowicie zimny układamy na środku jagodowej galaretki. Sernik posypujemy kruszonką i dekorujemy na około oraz z wierzchu malinami. Smacznego :)