2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Malinowe ciasto z serkiem mascarpone

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Malinowe ciasto na puszystym biszkopcie z soczystymi malinami ukrytymi pod galaretką to prawdziwa uczta dla podniebienia!

Malinowe ciasto z serkiem mascarpone

Składniki:

Malinowe ciasto z serkiem mascarpone

Ciasto na blaszkę o wymiarach 30/25 cm:

  • 6 jaj
  • 13 dag mąki tortowej
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 10 dag cukru

Masa:

  • 700 ml śmietany kremówki 30-36 %
  • 250 g sera mascarpone
  • 15 dag malin
  • 3 łyżki cukru pudru

Poncz:

  • 1 szklanka przegotowanej wody
  • 1 łyżka cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka wódki czystej (można pominąć)

 

Dodatkowo:

  • 2 galaretki malinowe lub truskawkowe
  • 35 dag świeżych malin
  • melisa do dekoracji

Sposób przygotowania:

Malinowe ciasto z serkiem mascarpone
Ciasto:

Białka jaj ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodając pod koniec ubijania cukier puder i sok z cytryny. W trakcie dodać żółtka, delikatnie zmiksować, mąkę tortową wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia, zwalniając obroty miksera do minimum, dodawać po łyżce mąki.

Tak przygotowane ciasto wylać do blaszki wyłożonej pergaminem i piec 30 minut w temp 160*c. Wystudzone przekroić wzdłuż otrzymując dwa blaty.

Masa:

Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, wsypując w trakcie cukier puder, wymieszać delikatnie z mascarpone - uważając aby nie "przebić" masy bo się zwarzy, połączyć z malinami, wymieszać.

Poncz:

Składniki ponczu wymieszać ze sobą. Galaretki rozpuścić w 750 ml przegotowanej gorącej wody, zostawić do wystudzenia.

Przełożenie:

Jeden płat ciasta nasączyć połową ponczu rozsmarować 3/4 kremowej masy, przykryć biszkoptem, znów nasączyć, rozsmarować resztą kremu rozsypać maliny, zalać tężejącą galaretką, wstawić na całą noc do lodówki.

Tagi:

sery ser