Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Truskawkowe tiramisu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wariacja na temat najbardziej popularnego włoskiego deseru. Gdy sezon na truskawki rusza to pora na szybką wersję tiramisu z truskawkami. Łatwe i pachnące ciasto bez pieczenia jest doskonałe na weekend.

Truskawkowe tiramisu

Składniki:

Truskawkowe tiramisu

na ciasto i masę

  • 400 g serka mascarpone
  • 300 g podłużnych biszkoptów
  • 250 g dżemu truskawkowego
  • 120 g truskawek(świeżych lub mrożonych)
  • 120 g cukru pudru
  • 50 ml wody
  • 20 g kawy rozpuszczalnej
  • 20 ml likieru migdałowego
  • 2 żółtka

Sposób przygotowania:

Truskawkowe tiramisu
Truskawki myjemy i kroimy w plastry. Zaparzamy mocną kawę. Mascarpone ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami. Do kawy dodajemy likier migdałowy. Studzimy.

Na podłużnej blaszce układamy pierwszą warstwę biszkoptów podłużnych. Następnie układamy plastry truskawek i dżem truskawkowy. Na dżemie smarujemy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy biszkopty i plastry truskawek. Na truskawkach smarujemy dżem i 1/3 kremu. Na kremie układamy biszkopty. Smarujemy ostatnią warstwą kremu. Układamy dekoracyjnie plastry truskawek.

Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.