2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Malinowe tobołki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Delikatne pierogowe tobołki z twarożkiem i soczystymi malinami,w sam raz na lekki obiad czy ciepłą kolację,choć nieco pracochłonne efekt jest tego wart!

Malinowe tobołki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Malinowe tobołki

 

  • Ciasto:

 

 

  • Nadzienie:
  • 35 dag twarożku półtłustego
  • 3 łyżki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki świeżych malin

 

  • Polewa:
  • 150 ml śmietanki 22%
  • 2 łyżki brązowego cukru

Sposób przygotowania:

Malinowe tobołki
Mąkę przesiać,wbić jajko dodać łyżeczkę oleju,wsypać szczyptę soli,zamieszać i delikatnie wlewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto-wody dodawać w zależności jaką mamy wilgotną mąkę-czasem może wchłonąć mniej lub więcej.Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Następnie podzielić na mniejsze kawałki i rozwałkować ciasto,wykrawać dużą szklanką kółeczka. Nadzienie: Twarożek zmielić,dodać żółtko oraz cukry,wymieszać wsypać osuszone i umyte wcześniej maliny,ponownie całość wymieszać. Nakładać po małej łyżeczce przygotowanego farszu na kółeczka z ciasta,zlepiać i formować tzw tobołki. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 3 minuty po wypłynięciu,odcedzamy łyżką cedzakową i układamy na talerzu. Śmietankę zagotowujemy z cukrem brązowym polewamy pierożki na talerzu,podajemy gorące udekorowane malinami i świeżą melisą.
Malinowe tobołki
mąkę mieszamy z jajkiem wodą zagniatamy ciasto
Malinowe tobołki
zagniecione ciasto dzielimy na kawałki wałkujemy
Malinowe tobołki
na wykrojone kółka nakładamy farsz z twarożku i malin
Malinowe tobołki
zalepiamy całość twożąc tak zwane tobołki gotujemy