Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Pierogarnia u Buni

Pierogi z białym serem i malinami :

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Znane pierogi z białym serem na słodko .Ja lubię je łączyć dodatkowo z owocami .Można je robić w sezonie jak i z mrożonych owoców )

Pierogi z białym serem i malinami :

Składniki:

Pierogi z białym serem i malinami :

 

  • 1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
  • 18-20 łyżeczek białego sera
  • cukier
  • 20 dag malin ( jeśli mrożone to trzeba odłożyć 20 sztuk , a resztę rozmrozić i odsączyć
  • .z soku )

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z białym serem i malinami :
-przygotować farsz – utrzeć ser z cukrem i cukrem tak by był słodki wg smaku
-nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .
-wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .
-ciasto uformować w wałek i podzielić na 20 części
-każdy kawałek ciasta rozwałkować na placuszek.
- -na ciasto nakładać łyżeczkę sera , malinę zamrożoną i zlepiać pierożka
-układać na wysypanej mąka tacce
-gotować w osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia.

Podawać polane roztopionym masłem , posypane pozostałymi malinami z kwaśną śmietaną i cukrem .

Jeśli nie gotujemy pierogów bezpośrednio po zrobieniu , lub robimy ich większą ilość to tackę z pierogami trzeba przykryć ściereczką lub folią spożywczą by ciasto nie obeschło.

Zdecydowanie ładniej wyglądają takie pierożki posypane świeżymi malinami . Mrożone owoce żeby je nie wiem jak odsączać i tak puszczą trochę soku i potem takie mało dekoracyjne plamy z soku na pierogach .