gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 848]

Malinowe zauroczenie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

pierwszy raz robiłam to ciasto, ten serek mascarpone w masie jest naprawdę pyszny. Nie wiedziałam, że masy z nim są takie dobre.

Malinowe zauroczenie

Składniki:

Malinowe zauroczenie

 

  • CIASTO NA SPÓD
  • pół kostka margaryny
  • 4 żółtka
  • 10 dag cukru pudru + 3 łyżki
  • pół opakowania cukru wanilinowego
  • 15 dag mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 białka
  • BISZKOPT
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA MALINOWA
  • 70 dag malin (mrożonych)
  • 2 galaretki malinowe
  • MASA SEROWA
  • 800 gram serka mascarpone
  • 500 ml śmietany 30 %
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Sposób przygotowania:

Malinowe zauroczenie
Przygotować galaretki i odstawić do lekkiego stężenia. Maliny wyciągnąć z zamrażarki by odtajały (można użyć świeże). PLACEK DOLNY: Margarynę, cukier, żółtka i cukier wanilinowy dać do miski i ucierać cały czas mikserem. Gdy będzie już dość fajnie utarta masa dodać mąkę przesiana przez sito z proszkiem do pieczenia. Przełożyć na brytfannę. Ubić pianę z białek i dodać 4 łyżki cukru. Wyłożyć na ciasto. Wstawić do piekarnika i piec na złoty kolor. BISZKOPT: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Na mniejszych obrotach wmieszać żółtka. Na koniec łyżką wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec na wysmarowanej brytfannie przez ok. 25 minut. Odłożyć ciasta na bok. MASA SEROWA: Ubić śmietankę. Do serka mascarpone dodać cukier puder i cukier z cukrem wanilinowym i wymieszać. Dodać do ubitej śmietany. MASA MALINOWA: Maliny przełożyć do lekko tężejącej galaretki i wymieszać mikserem. UKŁADANIE: PLACEK DOLNY -> 1/2 MASY SEROWEJ -> MASA MALINOWA-> 1/2 MASY SEROWEJ (ODSTAWIĆ TROCHĘ NA WIERZCH) -> BISZKOPT -> POZOSTAŁOŚĆ MASY SEROWEJ -> POSYPAĆ STARTĄ CZEKOLADĄ.