akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Malinowo-kokosowe drożdżówki gniazdka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Na samą myśl o nich cieknie mi ślinka. Takie puchate, słodkie, domowe drożdżóweczki z obłędnym nadzieniem kokosowym i przełamującymi słodycz malinami...poezja! Ktoś się skusi na jedną?! ;)

Malinowo-kokosowe drożdżówki gniazdka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Malinowo-kokosowe drożdżówki gniazdka

Ciasto

Nadzienie kokosowe

  • 2 szkl wiórków kokosowych
  • 2 szkl mleka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 30 g masła

Dodatkowo

  • garść malin
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Malinowo-kokosowe drożdżówki gniazdka

Ciasto

Drożdże rozpuścić w połowie ilości mleka z 1 łyżką cukru oraz mąki pszennej. Dobrze wymieszać i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce do "ruszenia" drożdży.

Po tym czasie do wyrośniętych drożdży dodać mąkę, cukier, jajko oraz mleko. Wszystko dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (lub ręcznie) do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta, pod koniec dodając stopione masło.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić rękami, następnie rozwałkować na grubość 0,5 cm i za pomocą szklanki wykrawać koła. W połowie ilości kół mniejszą szklanką wykrawać mniejsze kółka. Kółka z dziurką skręcić w połowie tworząc kształt 8. Jedną pętelkę nałożyć na kółko bez dziurki, a potem drugą pętelkę nałożyć na wierzch, tworząc coś na wzór gniazdka.

Uformowane gniazdka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odległościach od siebie (podczas pieczenia urosną). Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45 minut do napuszenia.


Tak przygotowane ciasto umieścić w misce oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5-2 godziny do podwojenia objętości.

Nadzienie kokosowe

W międzyczasie przygotować nadzienie kokosowe: Wiórki kokosowe zalać mlekiem, wsypać cukier waniliowy. Całość gotować, aż wiórki wchłoną mleko, a masa zgęstnieje. Może to potrwać 5-10 minut. Na koniec dodać masło i wymieszać do jego rozpuszczenia. Nadzienie pozostawić do ostudzenia.


Drożdżowe gniazdka napełnić nadzieniem kokosowym. Na wierzch wcisnąć po kilka malin. Drożdżówki wysmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.

Piec w 180 st.C przez ok. 15 minut do zezłocenia. Upieczone wyjąć i przenieść na kratce w celu ostudzenia. Przed pieczeniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Malinowo-kokosowe drożdżówki gniazdka
Malinowo-kokosowe drożdżówki gniazdka.