Sposób przygotowania:
Malinowo-kokosowe drożdżówki gniazdkaCiasto
Drożdże rozpuścić w połowie ilości mleka z 1 łyżką cukru oraz mąki pszennej. Dobrze wymieszać i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce do "ruszenia" drożdży.
Po tym czasie do wyrośniętych drożdży dodać mąkę, cukier, jajko oraz mleko. Wszystko dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (lub ręcznie) do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta, pod koniec dodając stopione masło.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić rękami, następnie rozwałkować na grubość 0,5 cm i za pomocą szklanki wykrawać koła. W połowie ilości kół mniejszą szklanką wykrawać mniejsze kółka. Kółka z dziurką skręcić w połowie tworząc kształt 8. Jedną pętelkę nałożyć na kółko bez dziurki, a potem drugą pętelkę nałożyć na wierzch, tworząc coś na wzór gniazdka.
Uformowane gniazdka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odległościach od siebie (podczas pieczenia urosną). Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45 minut do napuszenia.
Tak przygotowane ciasto umieścić w misce oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5-2 godziny do podwojenia objętości.
Nadzienie kokosowe
W międzyczasie przygotować nadzienie kokosowe: Wiórki kokosowe zalać mlekiem, wsypać cukier waniliowy. Całość gotować, aż wiórki wchłoną mleko, a masa zgęstnieje. Może to potrwać 5-10 minut. Na koniec dodać masło i wymieszać do jego rozpuszczenia. Nadzienie pozostawić do ostudzenia.
Drożdżowe gniazdka napełnić nadzieniem kokosowym. Na wierzch wcisnąć po kilka malin. Drożdżówki wysmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Piec w 180 st.C przez ok. 15 minut do zezłocenia. Upieczone wyjąć i przenieść na kratce w celu ostudzenia. Przed pieczeniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!