gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Drożdżówki z serem i malinami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Drożdżówki z serem i malinami podaję na śniadanie lub na deser do popołudniowe kawki. Polecam są pyszne.

Drożdżówki z serem i malinami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówki z serem i malinami

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z serem i malinami
Margarynę topimy, a mleko podgrzewamy. W trzech łyżkach ciepłego mleka rozpuszczamy drożdże, po czym odstawiamy na 20 minut. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy margarynę, resztę mleka, dodajemy drożdże, cukier, cukier waniliowy, jajka oraz żółtko. Wszystko razem zagniatamy na ciasto, które odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy prostokąty oraz cienkie paski. Na prostokątach rozsmarowujemy ser (Twaróg śmietankowy prędzej dusimy widelcem z cukrem pudrem) i układamy je na natłuszczonej i posypanej mąką blasze. Następnie na serze układamy maliny i układamy cienkie paski ciasta. Drożdżówki posypujemy kruszonką (składniki zagniatamy na kruszonkę) Pieczemy ok. 20-25 minut w temp. 180 stopni. Zimne lukrujemy.
Drożdżówki z serem i malinami
Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy margarynę, resztę mleka, dodajemy drożdże, cukier, cukier waniliowy, jajka oraz żółtko. Wszystko razem zagniatamy na ciasto.
Drożdżówki z serem i malinami
Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy prostokąty oraz cienkie paski.
Drożdżówki z serem i malinami
Na prostokątach rozsmarowujemy ser i układamy maliny.
Drożdżówki z serem i malinami
Składniki kruszonki przekładamy do miski, zagniatamy i posypujemy drożdżóki.