mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Drożdżówki z malinami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne, pachnące latem i malinami słodkie drożdżówki:)

Drożdżówki z malinami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Drożdżówki z malinami

 

 

  • Budyń:
  • 1 opak. dużego budyniu
  • 2 i 1/2 szkl. mleka
  • 3 łyżki cukru

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z malinami
Ciasto: Mleko mieszam z miodem i jajkiem. Dodaję mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami, miękkim masłem i szczyptą soli. Wyrabiam na gładkie i elastyczne ciasto. Wkładam do miski, kładę w ciepłym miejscu pod przykryciem do podwojenia objętości. Budyń: Z mleka i cukru gotuję gęsty budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Z wyrośniętego ciasta formuję bułeczki o wadze około 50 - 60 g każda bułeczka. Bułeczki pozostawiam na 20 - 30 minut do napuszenia. Używając szklanki z niewielkim dnem w każdej bułeczce robię mocne wgłębienie, nakładam do niego ostudzony budyń. Układam zamrożone maliny, których nie rozmrażam. Wierzch posypuję kruszonką zrobioną z masła, mąki i cukru. Piekę około 20-25 minut w temperaturze 180ºC w nagrzanym piekarniku.
Drożdżówki z malinami
Do wgłębienia w bułce nakładam budyń, mrożone maliny i kruszonkę
Drożdżówki z malinami
Upieczone drożdżówki studzę na kratce i przekładam na talerz