Sposób przygotowania:
Pycha drożdżówki z malinowym akcentem
CIASTO: Drożdże rozprowadzamy w 1/3 szklanki letniego mleka Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz tyle mąki by uzyskać konsystencje śmietany. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy do niego Jajka ubite z cukrem, pozostałe letnie mleko, mąkę. Całość wyrabiamy około 20 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Ciasto ma odchodzić od ręki. Tak wyrobione odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy koła . W środku za pomocą spodu od szklanki robimy zagłębienie. Drożdżówki przekładamy ma blaszkę ( 6 wchodzi na jedną) , smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy nadzienie i pieczemy około 20 min w 180˚C. Ja jako nadzienie użyłam sera, malinowego budyniu, malin oraz obowiązkowo całość oprószyłam kruszonką.
BUDYŃ: Połowę mleka zagotowujemy. W drugiej części mieszamy budyń oraz mąkę. Gotujemy budyń. Słodzimy do smaku. Lekko studzimy.
SER: Ser miksujemy z żółtkiem. Słodzimy go do smaku i dodajemy mąkę.
KRUSZONKA Składniki kruszonki przekładamy do miski i w dłoniach zagniatamy kruszonkę.Na każdej przygotowanej surowej drożdżówce układamy po łyżce budyniu i sera. Na wierzchu układamy po 3-4 maliny. Całość posypujemy kruszonką. Pieczemy.
BUDYŃ: Połowę mleka zagotowujemy. W drugiej części mieszamy budyń oraz mąkę. Gotujemy budyń. Słodzimy do smaku. Lekko studzimy.
SER: Ser miksujemy z żółtkiem. Słodzimy go do smaku i dodajemy mąkę.
KRUSZONKA Składniki kruszonki przekładamy do miski i w dłoniach zagniatamy kruszonkę.Na każdej przygotowanej surowej drożdżówce układamy po łyżce budyniu i sera. Na wierzchu układamy po 3-4 maliny. Całość posypujemy kruszonką. Pieczemy.