Kraina Miodem Płynąc

Kraina Miodem Płynąc

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Malinowy Pocałunek

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Puszysty i prosty spód z malinową warstwą na jogurcie greckim z dodatkiem dżemu malinowego w polewie z białej czekolady.

Malinowy Pocałunek

Składniki:

Malinowy Pocałunek

 

  • Spód:
  • mąka pszenna- 300 g
  • jajka- 3 szt.
  • cukier trzcinowy- 3/4 szklanki
  • mleko- 1/2 szklanki
  • olej- 1/2 szklanki
  • cukier waniliowy- 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia- 1 łyżeczka

 

  • Masa jogurtowa:
  • jogurt grecki- 700 g
  • kremówka- 200 g
  • dżem malinowy- 4 czubate łyżki
  • żelatyna- 4 łyżeczki
  • woda- 1/4 szklanki

 

  • Dodatkowo:
  • maliny- 250 g
  • biała czekolada- 100 g
  • kremówka- 2 czubate łyżki
  • herbata o smaku malinowym- do nasączenia
  • posypka różowa-micro krople

 

Sposób przygotowania:

Malinowy Pocałunek
Spód: Jajka ubić z cukrami na jasną i puszystą masę. Ciągle ubijając, wlać olej oraz mleko, a na samym końcu przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać tylko do połączenia się składników. Kwadratową formę (25x25 cm) wysmarować masłem i oprószyć mąką, a następnie przelać masę. Piec przez 25-30 minut w 180 stopniach. Ostudzony spód nasączyć malinową herbatą. Masa jogurtowa: Żelatynę zalać wodą i odstawić na około 10 minut, następnie- na małym ogniu- podgrzać, aż do jej rozpuszczenia. Delikatnie przestudzić i dodać po 1 łyżeczce jogurt grecki (4-5 łyżek) i wymieszać. Resztę jogurtu greckiego połączyć z kremówką i dżemem, przelać masę z żelatyną i dokładnie wymieszać całość. Dodatkowo: W kąpieli wodnej roztopić białą czekoladę z dodatkiem kremówki. Przygotowanie: Na ciasto wylać masę jogurtową, ozdobić malinami i polać ostudzoną polewą z białej czekolady. Całość ozdobić kolorową posypką. Schłodzić w lodówce do momentu stężenia masy jogurtowej..