Sposób przygotowania:
Malinowy torcikPrzygotowanie biszkoptu:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając utrwalić cukrem pudrem. Następnie dodawać po 1 żółtku. Na samym końcu mieszamy dokładnie z mąką pszenną i ziemniaczaną.
Przygotowane ciasto przekładamy do przygotowanej tortownicy o średnicy 24 cm.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 20 min do tzw suchego patyczka.
Po upieczeniu wyciągamy z tortownicy i studzimy.
Wystudzony biszkopt przekładamy do tortownicy i nasączamy ostudzonym ponczem.
Przygotowanie pianki:

W 1/2 szkl. przegotowanej wody rozpuszczamy przezroczystą galaretkę. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
Śnieżkę ubijamy na sztywno z zimnym mlekiem według przepisu na opakowaniu. Pod koniec ubijania wlewamy stopniowo tężejącą galaretkę .
Do ubitej pianki wsypujemy szklankę malin i mieszamy dokładnie.
Całość wykładamy na biszkopt.
Etap końcowy:

W 3 szkl. gorącej wody rozpuszczamy 3 malinowe galaretki. Pozostawiamy do lekkiego stężenia.
Na piance układamy świeże maliny. Całość zalewamy tężejącą galaretkę malinową. Wkładamy do lodówki na kilka godzin do stężenia.
SylaUla
Agnieszka Rec