Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 466]

Malinowy torcik

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lekki jak obłoczek mega malinowy torcik w sam raz na letnie upalne dni. Moja córka gdy zjadła kawałek powiedziała że torcik smakuje tak jak wygląda.

Malinowy torcik Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Malinowy torcik

na biszkopt:

na piankę:

  • 1 op. śnieżki w proszku
  • 3/4 szkl. zimnego mleka
  • 1 op. galaretki przezroczystej
  • 1 szkl. świeżych malin

na wierzch:

  • 3 galaretki malinowe
  • 1 szkl. świeżych malin

Sposób przygotowania:

Malinowy torcik

Przygotowanie biszkoptu:

Malinowy torcik
Upieczony i wystudzony biszkopt wkładamy do tortownicy i nasączany ponczem

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając utrwalić cukrem pudrem. Następnie dodawać po 1 żółtku. Na samym końcu mieszamy dokładnie z mąką pszenną i ziemniaczaną.
Przygotowane ciasto przekładamy do przygotowanej tortownicy o średnicy 24 cm.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 20 min do tzw suchego patyczka.
Po upieczeniu wyciągamy z tortownicy i studzimy.
Wystudzony biszkopt przekładamy do tortownicy i nasączamy ostudzonym ponczem.

Przygotowanie pianki:

Malinowy torcik
Do ubitej śnieżki z galaretką wsypujemy świeże maliny

W 1/2 szkl. przegotowanej wody rozpuszczamy przezroczystą galaretkę. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
Śnieżkę ubijamy na sztywno z zimnym mlekiem według przepisu na opakowaniu. Pod koniec ubijania wlewamy stopniowo tężejącą galaretkę .
Do ubitej pianki wsypujemy szklankę malin i mieszamy dokładnie.
Całość wykładamy na biszkopt.

Etap końcowy:

Malinowy torcik
Na warstwie pianki układamy świeże maliny

W 3 szkl. gorącej wody rozpuszczamy 3 malinowe galaretki. Pozostawiamy do lekkiego stężenia.
Na piance układamy świeże maliny. Całość zalewamy tężejącą galaretkę malinową. Wkładamy do lodówki na kilka godzin do stężenia.