Sposób przygotowania:
Kruche ciasto z truskawkami i budyniemETAP 1
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Następnie dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta. Składniki zagniatamy. Powstałe ciasto dzielimy na dwie równe części. Pierwszą część wałkujemy i wykładamy nią dno blaszki
ETAP 2
Wyłożone ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Ciasto posypujemy kaszą manna (wchłonie ona nadmiar soku z owoców)
Drugą część ciasta schładzamy.
ETAP 3
TRUSKAWKI: Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy z nich szypułki. Tak przygotowane łączymy z mąką ziemniaczaną. Gotowe wykładamy na ciasto kruche.
ETAP 4
BUDYŃ: Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. Drugą połowę łączymy z budyniami i mąką. Przygotowaną mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń. Jeszcze ciepły wylewamy równą warstwą na truskawki.
ETAP 5
Na rozprowadzony budyń ścieramy schłodzone ciasto kruche. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 55 minut w 180°C do zrumienienia. Upieczone wyjmujemy i studzimy.
Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
zbysiowa
SylaUla
cherry
kinga66