SUPERPRZEPIS

Małże św. Jakuba z diabelskim parmezanem

  • 12
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Małże św. Jakuba z diabelskim parmezanem Więcej zdjęć (4)

Małże św. Jakuba z diabelskim parmezanem podawane na muszli.

Składniki:

Małże św. Jakuba z diabelskim parmezanem

 

  • kilka świeżych małży,
  • łyżka smażonej suszonej cebuli,
  • łyżeczka smażonego suszonego czosnku,
  • kilka listków szczypioru,
  • garść parmezanu,
  • sól, pieprz do smaku,

 

Sposób przygotowania:

Małże św. Jakuba z diabelskim parmezanem
Małże otwieramy, wyciągamy mięsień, oczyszczamy , myjemy. Do skorupy muszli dodajemy suszoną cebulę, czosnek parmezan, mięsień smażymy na oliwie na złoty kolor. Usmażony mięsień dodajemy do skorupki, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy parmezanem. Wszystko zapiekamy w piekarniku w temp. 240 stopni, do chwili rozpuszczenia sera.Gotowe danie wyciągamy z piekarnika posypujemy zielonym szczypiorem, podajemy ciepłe. Lampka białego musującego wina doda ostatecznego smaczku. SMACZNEGO.
Małże św. Jakuba z diabelskim parmezanem
Małże dokładnie myjemy i oczyszczamy, uwalniamy mięsień.
Małże św. Jakuba z diabelskim parmezanem
Na skorupki dodajemy czosnek i cebulę suszoną.
Małże św. Jakuba z diabelskim parmezanem
Na rozgrzanej patelni smażymy mięsień .