Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: Fasolka po bretońsku na różne sposoby

Mamut w pomidorach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

bardzo proste i smaczne danko

Mamut w pomidorach

Składniki:

Mamut w pomidorach

 

  • 0,5 kg fasoli mamut
  • 4-5 dużych, podłużnych pomidorów (takie odmiany mają mniej pestek)
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego

Sposób przygotowania:

Mamut w pomidorach
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Na patelni rozpuścić masło, zeszklić posiekaną cebulę, dodać czosnek i pokrojone w kosteczkę pomidory, dodać sól, pieprz i cukier, dusić 5-10 min. Fasolkę umyć, przyciąć końcówki. Zalać 2-3 szkl. wrzątku, wsypać po 1 łyżeczce soli i cukru, przykryć, ugotować, odcedzić. Gorącą fasolę przełożyć na półmisek i polać pomidorowym sosem. Podawać jako dodatek do mięs albo samodzielne danie np. na kolację. Można też fasolę wrzucić na patelnię z pomidorami i chwilkę razem poddusić.