Sposób przygotowania:
Mandarynkowo - miodowa :)
Obrane owoce dzielimy na cząstki i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy je do szklanej butelki lub do słoika i zalewamy wódką. Dodajemy również kawałek sparzonej skórki po czym szczelnie zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Po tym czasie płyn filtrujemy, rozcieńczamy wodą i przyprawiamy miodem (proporcje wg uznania). Odstawiamy jeszcze na 2 - 3 dni. Smacznego :)
msewka
joaska500
Robiłam taką nalewkę na moją 18 więc już jej daaaaaaawno nie ma:) Ilość wody zależy jaką chcemy mieć mocną nalewkę (ja dodałam ok 100ml, ale jak dla mnie to troszkę za mało ponieważ nie smakują mi 'mocne' alkohole;)), tak samo z miodem również dodajemy wg uznania. Dwa miesiące w zupełności wystarczyły ale masz stu procentową rację, większość nalewek wymaga min pół roku na nabranie fajnego smaku i zapachu :) Kolor był tylko lekko pomarańczowy ale słyszałam że można dodawać do różnych alkoholi barwniki spożywcze ale sama nigdy tego nie próbowałam, ze względu że nie chciałam zepsuć tak długo wyczekiwanego trunku ;D