jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Mandarynkowy deser

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Porcje deseru, których nie będą jadły dzieci warto przed podaniem skropić łyżką advocatu lub likieru (czekoladowy, owocowy). Mandarynkowa masa jest delikatna i orzeźwiająca. Deserek jest szybki w przygotowaniu i smaczny!

Mandarynkowy deser

Składniki:

Mandarynkowy deser

SKŁADNIKI

  • 1 mały jogurt naturalny,
  • 1 puszka mandarynek w zalewie,
  • Cukier do smaku (1-2 łyżeczki)
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • ¼ szklanki wody,
  • Bita śmietana do dekoracji,
  • czekolada do dekoracji,
  • Listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Mandarynkowy deser
Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie.

Mandarynki wraz z zalewą przekładamy do garnuszka. Kilka odstawiamy do dekoracji.

Umieszczone w garnku mandarynki miksujemy. Do zmiksowanych dodajemy jogurt naturalny i ponownie miksujemy. Na koniec całość słodzimy do smaku (ale nie koniecznie). Do gotowej masy wlewamy żelatynę. Po dokładnym wymieszaniu deser przelewamy do przygotowanych pucharków i odstawiamy do zastygnięcia.

Gdy masa zastygnie wierzch dekorujemy bitą śmietaną, odłożonymi mandarynkami oraz startą czekoladą.