ptychu

ptychu

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

Marcello

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Podstawowy przepis na ciasto, które można przełożyć różnymi masami.

Marcello

Składniki:

Marcello

 

  • 2 szkl mąki
  • 4 jajka
  • 25 dag masła
  • 1 i 1/3 szkl. cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szkl wody
  • aromat waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • masło do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Marcello
Do garnka wlej wodę, dodaj pokrojone na kawałki masło, cukier, aromat i kakao. Postaw na średnim ogniu i podgrzewaj do zagotowania, mieszając. Odstawić do ostygnięcia.Białka z jaj ubij na sztywną pianę.Piekarnik nagrzej do 180*C. Do miski wsyp mąkę z proszkiem, wlej żółtka, ostudzoną masę kakaową, starannie zmiksuj. Zostaw trochę polewy do dekoracji. Do wymieszanego ciasta dodaj pianę i wymieszaj łyżką.Tortownicę wysmaruj masłem. Piecz ok. 45 min.