jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Marcepan

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Marcepan zrobiony z migdałów i cukru pudru jest wspaniałym dodatkiem do ciast i deserów.

Marcepan

Składniki:

Marcepan

 

  • 20 dag migdałów bez skórki
  • 20 dag cukru pudru
  • kieliszek brandy (około 25 ml)

 

 

Sposób przygotowania:

Marcepan
Migdały zaparzamy we wrzątku. Po 10 minutach zdejmujemy z nich skórki. Wsypujemy je do malaksera i miksujemy. Gdy migdały będą w dość drobnych cząstkach (jak zmielone) dosypujemy cukier, wlewamy brandy i miksujemy dalej. Gdy masa będzie dobrze wyrobiona wyjmujemy ją z malaksera ,formujemy kulę po czym wkładamy ją w woreczek foliowy. W takiej formie możemy przechowywać ją przez kilka tygodni.

Tagi:

beza bezy