aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Marcepanowe ciastka z marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

pyszne marcepanowe ciasteczka z marmoladą na środku. Bardzo łatwe w wykonaniu, polecam. Szybkie i smaczne.

Marcepanowe ciastka z marmoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marcepanowe ciastka z marmoladą

 

  • 2 szklanki mąki,
  • 200 g masła,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • marmolada,
  • 3 łyżki mleka,
  • 100 g masy marcepanowej.

Sposób przygotowania:

Marcepanowe ciastka z marmoladą
Zagnieść ciasto na ciasteczka z przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, miękkiego masła, cukru białego, cukru waniliowego i mleka. Następnie dodać masę marcepanową. Ponownie zagniatamy. Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko rozpłaszczać i robić dziurkę palcem na środku. W dziurkę włożyć marmoladę. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachować odstępy.Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
Marcepanowe ciastka z marmoladą
zagniesc ciasto z mąki, masła, cukrów, mleka
Marcepanowe ciastka z marmoladą
dodać masę marcepanowa i ponownie zagniesc
Marcepanowe ciastka z marmoladą
formowac kulki, rozplaszczyc i zrobic dziurki
Marcepanowe ciastka z marmoladą
po upieczeniu ostudzic przez 15 minut przed zdjeciem

Tagi:

ciastka deser