Sposób przygotowania:
Pierniki z nadzieniem marcepanowym
Mąkę przesianą wsypać do miski wraz z cukrem pudrem,sodą i przyprawą do pierników.Miód,masło rozpuścić w małym rondelku, mieszając je na małym ogniu i dodać do miski z produktami sypkimi oraz jaja.Masę marcepanową rozpuścić z łyżką masła również w tym samym naczyniu,mieszając prze 2-3 min.Odstawić rondel na bok,wyłączyć palnik.Składniki wymieszać i zagnieść na gładkie ciasto.Można schłodzić je 30 min. w lodówce,wyjąć rozwałkować i wykrawać foremkami różne kształty,nakładać łyżeczką na środek każdego ciastka masy marcepanowej,przykryć drugim płatem ciasta masę i zalepić dobrze dokoła.Blachę natłuścić,wyłożyć papierem do pieczenia,a piekarnik nagrzać do 175 st.C,układać pierniki na blasze,wstawić do piekarnika na 15 min.Po upieczeniu wyjąć,wystudzić i jeść.
Marika_1961