marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pierniki z nadzieniem marcepanowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pierniki z nadzieniem marcepanowym.

Pierniki z nadzieniem marcepanowym

Składniki:

Pierniki z nadzieniem marcepanowym

 

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1/4 szklanki miodu,
  • 2 łyżki masła,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • łyżeczka przyprawy do pierników,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 100 g.masy marcepanowej gotowej,
  • papier do pieczenia,
  • tłuszcz do blachy.

Sposób przygotowania:

Pierniki z nadzieniem marcepanowym
Mąkę przesianą wsypać do miski wraz z cukrem pudrem,sodą i przyprawą do pierników.Miód,masło rozpuścić w małym rondelku, mieszając je na małym ogniu i dodać do miski z produktami sypkimi oraz jaja.Masę marcepanową rozpuścić z łyżką masła również w tym samym naczyniu,mieszając prze 2-3 min.Odstawić rondel na bok,wyłączyć palnik.Składniki wymieszać i zagnieść na gładkie ciasto.Można schłodzić je 30 min. w lodówce,wyjąć rozwałkować i wykrawać foremkami różne kształty,nakładać łyżeczką na środek każdego ciastka masy marcepanowej,przykryć drugim płatem ciasta masę i zalepić dobrze dokoła.Blachę natłuścić,wyłożyć papierem do pieczenia,a piekarnik nagrzać do 175 st.C,układać pierniki na blasze,wstawić do piekarnika na 15 min.Po upieczeniu wyjąć,wystudzić i jeść.