alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Marcepanowo orzechowe z śliwkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Połączenie jak marzenie. Ciasto bardzo puszyste i szybko znikające.

Marcepanowo orzechowe z śliwkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Marcepanowo orzechowe z śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Marcepanowo orzechowe z śliwkami
Marcepan zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Margarynę, cukier, cukier waniliowy, marcepan utrzeć w robocie kuchennym na jednolitą masę. Dodawać porcjami tarte orzechy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, orzechy laskowe oraz jogurt naturalny. Miksować na wolnych obrotach aż masa będzie miała jednolitą konsystencję. Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i równomiernie rozprowadzić. Na górze ułożyć śliwki skórką do dołu lekko wcisnąć w ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st. Piec około 1 godziny do suchego patyczka. Ciasto wyjąć, ostudzić i zimne oprószyć cukrem pudrem.
Marcepanowo orzechowe z śliwkami
z podanych składników utrzeć ciasto na jednolitą konsytencję
Marcepanowo orzechowe z śliwkami
na cieście ułożyć śliwki skórką do dołu i docisnąć do ciasta