Sio-Smutki

Sio-Smutki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Marchewka duszona z ogórkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Nietypowy składnik, jaki jest tu zielony ogórek, bardzo pasuje do słodkiej, duszonej marchewki. To ciekawa alternatywa np. dla marchewki z groszkiem.

Marchewka duszona z ogórkiem

Składniki:

Marchewka duszona z ogórkiem

 

  • 0,5 kg młodej marchewki
  • 2 zielone, średnie ogórki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mleka kokosowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Marchewka duszona z ogórkiem
Marchewkę myję, oczyszczam lub obieram i gotuję przez 7-8 minut, by była półmiękka, po czym kroję ją w średniej wielkości kawałki. Obieram ogórki i usuwam z nich gniazda nasienne, po czym kroję je w kawałki takiej samej wielkości, co marchew. Warzywa przekładam na patelnię, dodaję masło, lekko solę i duszę ok. 5 minut, by ogórek się zeszklił. Dodaję mleko kokosowe, doprawiam pieprzem i ewentualnie solą, po czym dodaję posiekaną natkę pietruszki i duszę warzywa jeszcze razem kilka minut.