Sposób przygotowania:
Zrazy z duszoną cukinią i pomidorami
Plastry mięsa umyć, osuszyć, lekko rozbić. Doprawić solą i pieprzem, posmarować musztardą. Na każdym położyć 2 plastry boczku. Marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę, zblanszować w osolonej wodzie, odcedzić. Ogórki pokroić na kawałki, razem z marchewką ułożyć na mięsie. Mięso zawinąć, związać nitką. Piekarnik rozgrzać do 200stopni. W brytfannie rozgrzać olej, zrumienić zrazy ze wszystkich stron. Cebule i seler obrać, pokroić na małe kawałki, dodać do mięsa, poddusić. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, krótko smażyć. Zioła opłukać, dodać do potrawy. Wlać bulion i wino. Przykryć, wstawić do piekarnika i dusić 80minut. Szalotki obrać, pokroić w kostkę. Cukinię umyć, pokroić w 3cm kostkę. Warzywa wsypać na rozgrzaną oliwę na patelnię, poddusić. Pomidory umyć, pokroić na kawałki, dodać do jarzyn, krótko dusić. Doprawić solą i pieprzem. Gotowe zrazy wyjąć z sosu i przełożyć do ciepłego piekarnika. Sos przecedzić, dodać do warzyw, zagotować. Zrazy ułożyć na talerzach, obok porcje warzyw i polać sosem.