mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Zrazy z duszoną cukinią i pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Wołowe zrazy po włosku - można podawać z makaronem lub klasycznie z ziemniakami

Zrazy z duszoną cukinią i pomidorami

Składniki:

Zrazy z duszoną cukinią i pomidorami

 

  • 4 plastry wołowe po 200g
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżeczki musztardy
  • 8 plastrów wędzonego boczku
  • 1 duża marchew
  • 4 ogórki konserwowe
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 1 mały seler
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 gałązki tymianku
  • 250ml białego wina
  • 350ml bulionu wołowego
  • 100g szalotki
  • 500g cukinii
  • 500g pomidorów
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Zrazy z duszoną cukinią i pomidorami
Plastry mięsa umyć, osuszyć, lekko rozbić. Doprawić solą i pieprzem, posmarować musztardą. Na każdym położyć 2 plastry boczku. Marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę, zblanszować w osolonej wodzie, odcedzić. Ogórki pokroić na kawałki, razem z marchewką ułożyć na mięsie. Mięso zawinąć, związać nitką. Piekarnik rozgrzać do 200stopni. W brytfannie rozgrzać olej, zrumienić zrazy ze wszystkich stron. Cebule i seler obrać, pokroić na małe kawałki, dodać do mięsa, poddusić. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, krótko smażyć. Zioła opłukać, dodać do potrawy. Wlać bulion i wino. Przykryć, wstawić do piekarnika i dusić 80minut. Szalotki obrać, pokroić w kostkę. Cukinię umyć, pokroić w 3cm kostkę. Warzywa wsypać na rozgrzaną oliwę na patelnię, poddusić. Pomidory umyć, pokroić na kawałki, dodać do jarzyn, krótko dusić. Doprawić solą i pieprzem. Gotowe zrazy wyjąć z sosu i przełożyć do ciepłego piekarnika. Sos przecedzić, dodać do warzyw, zagotować. Zrazy ułożyć na talerzach, obok porcje warzyw i polać sosem.