milena123101

milena123101

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 176]

Fasolka po bretońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Potrawę podaje się z ziemniaczkami duszonymi i ogórkiem kwaszonym.

Fasolka po bretońsku Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Fasolka po bretońsku

 

  • fasoli, 30dag boczku wędzonego, 8 cienkich parówek, kostka rosołowa, 2 średnie cebule, 1 marchewka, 1 papryka

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku
Boczek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do garnka, dodajemy wcześniej namoczoną fasolkę, kostkę rosołową, dodajemy majeranek i utartą marchewkę, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu do miękkości fasoli. Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, dodajemy pokrojoną cebulę i paprykę, smażymy do miękkości, dodajemy przecier pomidorowy i vegetę, krótko smażymy, wlewamy pół szklanki zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia i wylewamy do ugotowanej fasoli. Parówki kroimy na centymetrowe krążki, wrzucamy do garnka, wszystko mieszamy. Chwilę gotujemy na małym ogniu, żeby parówki się rozgrzały.
Fasolka po bretońsku
Pyszna fasolka po bretońsku jest już gotowa do spożycia.