iwi69

iwi69

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 200]

Mięso duszone z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ostry sos mięsny dobry z kaszą gryczaną i ogórkami kiszonymi

 Mięso duszone z warzywami

Składniki:

Mięso duszone z warzywami

 

 

  • 0,5kg mięsa wołowego na sos
  • 1/2 papryki czerwonej-średniej wielkości
  • 1/2 papryki zielonej-średniej wielkości
  • 1 marchewka-średnia
  • 1/2 cebuli-średnia
  • 2 małe kawałki papryki zielonej w sosie własnym-ostrej (jalapeño green-czytaj"chalapenio")
  • 1/2 grejpfruta czerwonego(sok)
  • 1/2 kostki rosołowej
  • mąka
  • sól, pieprz mielony
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • olej do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Mięso duszone z warzywami
Mięso dzielimy na kawałki i wkładamy do miski, skropić dobrze sokiem z grejpfruta, solimy i pieprzymy, wymieszać i odstawić do lodówki na ok 2 godzin. Wyjąć z lodówki, wsypać 1-2 łyżki mąki i wymieszać dokładnie aby każdy kawałek był w mące. Na patelnie wlać tłuszcz i podsmażyć warzywa obrane i pokrojone w paski lub kostkę (papryki, cebula, marchewka) przekładamy warzywa do garnka wlewamy wodę ok 0,5l dodajemy 1/2 kostki rosołowej i gotujemy. Na tej samej patelni smażymy mięso (rumienimy-dodać oleju) po tej czynności przekładamy do garnka z warzywami dodajemy 2 kawałeczki papryki ostrej (jalapeño green) ziele angielskie, liść laurowy, solimy, wymieszać, przykryć pokrywką i dusimy na bardzo małym ogniu ok 90 min. aż mięso będzie miękkie. Podajemy z ziemniakami, ryżem, kaszą gryczaną.

Tagi:

mięso sosy