SUPERPRZEPIS

Marchewka glazurowana z pomarańczami

  • 1
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Marchewka glazurowana z pomarańczami    Więcej zdjęć (2)

Zwykła marchewka przygotowana w ten sposób nabiera wyjątkowego charakteru. Świeży imbir, pomarańcza i kolendra dopełniają całości.

Składniki:

Marchewka glazurowana z pomarańczami

 

  • marchewka - 250 g
  • pomarańcza - 1 szt.
  • świeży imbir - trzycentymetrowy kawałek
  • masło klarowane – 1 łyżka
  • cukier - 1 łyżeczka
  • nasiona kolendry - łyżeczka
  • sól - do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony - ½ łyżeczki
  • posiekany szczypiorek - 2 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Marchewka glazurowana z pomarańczami
Na patelni rozgrzej masło, wsyp pokruszone w moździerzu nasiona kolendry, starty świeży imbir i smaż mieszając przez 2 minuty. Włóż obrane i pokrojone marchewki i przesmaż je mieszając, aż całe będą pokryte masłem. Wlej gorącej wody, tylko tyle aby przykryła marchewki. Dodaj sól i świeżo mielony czarny pieprz. Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem około 15 minut. Następnie odkryj i jeśli na dnie jest jeszcze płyn to zredukuj go zwiększając ogień. Jeśli zaś dno patelni jest suche, a marchewki jeszcze twarde, dolej trochę wody i gotuj, aż zmiękną. Miękkie marchewki posyp cukrem, ostrożnie wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez chwilę, aby pokryły się glazurą. Odstaw z ognia. Do lekko przestudzonej marchewki dodaj obraną, wyfiletowaną i pokrojoną na mniejsze kawałki pomarańczę. W razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj posypaną posiekanym szczypiorkiem.
Marchewka glazurowana z pomarańczami
Marchewka glazurowana z pomarańczami.

Tagi:

marchewka