katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Marchewka, jabłka i dynia do słoika z odzysku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Te posoczkowe resztki można wyrzucić jako odpady i po sprawie. Ja lubię się pogrzebać i zachomikować nawet odpady.

Marchewka, jabłka i dynia do słoika z odzysku

Składniki:

Marchewka, jabłka i dynia do słoika z odzysku

 

Sposób przygotowania:

Marchewka, jabłka i dynia do słoika z odzysku
Dynię obieramy ze skóry, wyrzucany środek(nasiona można wyjąć i wysuszyć). Miąższ kroimy na kawałki. Marchew obrać i pokroić. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na potrzebne kawałki.

Przygotowane warzywa przepuszczamy przez sokowirówkę. Mamy smaczny sok do picia i pozostałości w postaci suchego miąższu.

Suchy miąższ czy pulpę (jak zwał tak zwał) przekładamy do rondla, podlewamy odrobiną soku albo wody i chwile dusimy. Można doprawić do smaku cukrem i kwaskiem cytrynowym.

Po ok 30 -40 minutach duszenia przekładamy masę do słoików. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy w garnku na ściereczce zalane do 3/4 słoika wodą ok 40 min (zależy od wielkości słoika).

Można wykorzystać do ciasteczek, ciast marchewkowych, pierników czy murzynków.