Sposób przygotowania:
Marchewka pieczona z cieciorką i ziołami
Umyte i obrane marchewki kroję w niezbyt grube plastry, przekładam do miski, wlewam kilka łyżek oliwy, dodaję sól, pieprz i zioła prowansalskie. Mieszam wszystko razem, by marchewka dokładnie pokryła się przyprawami. Na dno naczynia do zapiekania wlewam 2-3 łyżki oliwy, wykładam na przemian plastry marchewki i ugotowaną wcześniej ciecierzycę. Dodaję pokrojony w plasterki czosnek, układam na górze kilka gałązek tymianku. Przykrywam naczynie folią aluminiową i piekę przez 40 minut w piekarniku w temperaturze 220 stopni C. Po 40 minutach zdejmuję folię, posypuję danie ziarenkami i piekę jeszcze 15 minut, już bez przykrycia. Można dodać na górę starty żółty ser.
![Marchewka pieczona z cieciorką i ziołami Marchewka pieczona z cieciorką i ziołami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/marchewka-pieczona-z-cieciorka-i-ziolami-329799.jpg)
![Marchewka pieczona z cieciorką i ziołami Marchewka pieczona z cieciorką i ziołami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/marchewka-pieczona-z-cieciorka-i-ziolami-329800.jpg)
![Marchewka pieczona z cieciorką i ziołami Marchewka pieczona z cieciorką i ziołami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/marchewka-pieczona-z-cieciorka-i-ziolami-329801.jpg)
![Marchewka pieczona z cieciorką i ziołami Marchewka pieczona z cieciorką i ziołami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/marchewka-pieczona-z-cieciorka-i-ziolami-329802.jpg)