marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pasta z cieciorki,marchwi i cebuli.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Cieciorkę wyjąć i odsączyć i przetrzeć.Cebule i marchewki oczyścić,opłukać, oskrobać i zetrzeć na tarce.Wymieszać ze śmietaną i pastą

Pasta z cieciorki,marchwi i cebuli.

Składniki:

Pasta z cieciorki,marchwi i cebuli.

 

  • 2-3 puszki cieciorki,
  • 2 średnie cebule,
  • 4 duże marchewki,
  • 4-6 łyżek gęstej śmietany,
  • 3-4 łyżki pasty sezamowej,
  • 2 łyżeczki curry,
  • sól,
  • pieprz czarny lub cayenne.

Sposób przygotowania:

Pasta z cieciorki,marchwi i cebuli.
Cieciorkę wyjąć z puszki,odsączyć oraz przetrzeć pałką przez sitko na miazgę.Cebulę i marchewki oczyścić,obrać,opłukać i zetrzeć na drobnej tarce,choć cebule można nawet drobno posiekać.Całość przełożyć do średniej czy dużej salaterki(zależy od pojemności pasty),dodać parę łyżek gęstej śmietany i nieco mniej pasty sezamowej oraz doprawić curry,solą,pieprzem czarnym mielonym lub cayenne i zmiażdżonymi praską ząbkami
czosnku.Wymieszać,przykryć naczynie pokrywką i wstawić na
30 min.do lodówki.Wyjąć na 5 min.przed podaniem.Podawać z podpłomykami lub pitą grecką.