migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Marchewka pieczona z limonką i imbirem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Marchewka z piekarnika jako dodatek do obiadu. Można dowolnie ją doprawić, u mnie orzeźwiająca limonka i świeży imbir.

Marchewka pieczona z limonką i imbirem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Marchewka pieczona z limonką i imbirem

 

Sposób przygotowania:

Marchewka pieczona z limonką i imbirem
Marchewki obrać i dowolnie pokroić. Od tego na jak duże kawałki pokroimy marchewkę będzie zależał czas pieczenia. Ja zazwyczaj kroje na pasterki o grubości ok 5mm. Do miseczki przełożyć starty imbir, dodać olej oraz miód. Dodać także otartą skórkę z limonki oraz wycisnąć z niej sok.

Składniki dokładnie wymieszać i dodać do pokrojonej marchewki. Dokładnie wymieszać aby marchewka pokryła się marynatą. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec aż marchewka zmięknie i się przyrumieni ok 30-40 minut, funkcja termoobieg.

W trakcie pieczenia marchewkę kilka razy przemieszać aby się nie przypaliła na brzegach i równomiernie upiekła. Marchewkę można poszatkować np. na szatkownicy do kapusty wtedy uzyskami cieniutkie plasterki, które będą gotowe juz po 15 minutach.
Marchewka pieczona z limonką i imbirem
Marchewki dokładnie obrac, umyc i osuszyć.
Marchewka pieczona z limonką i imbirem
Do miseczki przełożyć starty imbir, dodać olej oraz miód. Dodać także otartą skórkę z limonki oraz wycisnąć z niej sok.
Marchewka pieczona z limonką i imbirem
Marchewke dowolnie pokroić, u mie plastry o grubości ok 5mm.
Marchewka pieczona z limonką i imbirem
Marchewkę dokładnie wymieszać aby pokryła się marynatą. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec aż marchewka zmięknie i się przyrumieni,funkcja termoobieg.
Marchewka pieczona z limonką i imbirem
A tu marchewka w cieniutkich plasterkach