Sposób przygotowania:
Marchewka pieczona z limonką i imbirem
Marchewki obrać i dowolnie pokroić. Od tego na jak duże kawałki pokroimy marchewkę będzie zależał czas pieczenia. Ja zazwyczaj kroje na pasterki o grubości ok 5mm. Do miseczki przełożyć starty imbir, dodać olej oraz miód. Dodać także otartą skórkę z limonki oraz wycisnąć z niej sok.
Składniki dokładnie wymieszać i dodać do pokrojonej marchewki. Dokładnie wymieszać aby marchewka pokryła się marynatą. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec aż marchewka zmięknie i się przyrumieni ok 30-40 minut, funkcja termoobieg.
W trakcie pieczenia marchewkę kilka razy przemieszać aby się nie przypaliła na brzegach i równomiernie upiekła. Marchewkę można poszatkować np. na szatkownicy do kapusty wtedy uzyskami cieniutkie plasterki, które będą gotowe juz po 15 minutach.
Składniki dokładnie wymieszać i dodać do pokrojonej marchewki. Dokładnie wymieszać aby marchewka pokryła się marynatą. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec aż marchewka zmięknie i się przyrumieni ok 30-40 minut, funkcja termoobieg.
W trakcie pieczenia marchewkę kilka razy przemieszać aby się nie przypaliła na brzegach i równomiernie upiekła. Marchewkę można poszatkować np. na szatkownicy do kapusty wtedy uzyskami cieniutkie plasterki, które będą gotowe juz po 15 minutach.