Sposób przygotowania:
Marchewka z groszkiem
Zalać mieszankę zimną wodą tylko na tyle, by woda bardzo delikatnie przykryła warzywa. Dodać liść i ziarenka, sól i cukier. Ugotować warzywa prawie do miękkości (takie umowne „al dente” ;) ) z dodatkiem soli i odrobiny cukru oraz przypraw. Wszystko lekko przestudzić (inaczej po dodaniu gorącego płynu z gotowania warzyw, bezpośrednio do zasmażki, zrobią się w niej grudki). Wyjąć listek i ziarenka. Na patelni rozgrzać boczek, pokrojony w drobną kosteczkę, i wytopić małe skwareczki. Zdjąć je na talerzyk. A na patelnię wrzucić, do wytopionego tłuszczu, ok. 1 płaskiej łyżki masła i kilka kropel oleju nadającego się do smażenia. Podgrzać solidnie i zasmażyć to 1 łyżką mąki, często mieszając i rozcierając do gładkości. Podlać częścią płynu z gotowania warzyw i zagotować właściwą zasmażkę. Kiedy zasmażka zacznie gęstnieć, można dodać resztę płynu, a potem dorzucić zrumienione skwarki i majeranek. Podgrzać. Na koniec dosmaczyć świeżo zmielonym pieprzemGotową zasmażkę wymieszać z warzywami i lekko podgrzać, intensywnie mieszając. A następnie, oczywiście, zjeść ze smakiem, jako zimowy dodatek do ... ;) na przykład swojskich mielonych lub Stroganoffa.
misia53
Henia