justka.zet

justka.zet

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 137]

Marchewka z pieczarkami na białym winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Marchewka z pieczarkami podawać do potraw mięsnych, ziemniaków lub samodzielne danie.

Marchewka z pieczarkami na białym winie

Składniki:

Marchewka z pieczarkami na białym winie

 

  • 4 porcje:
  • 1/2 kg marchewki
  • 20 dag pieczarek
  • 100 ml białego wina
  • 1 cebula
  • 2 łyżki stołowe oleju
  • cukier
  • pęczek zielonej pietruszki
  • sok z jednej cytryny
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Marchewka z pieczarkami na białym winie
Marchew i grzyby oczyścić i pokroić w cienkie plasterki, cebulę posiekać. W garnku rozgrzać olej i dusić na nim cebulę na szklisto, dodać marchew i grzyby, zalać winem i dusić 15-20 minut na małym ogniu. Przyprawić solą, pieprzem, cukrem i siekaną zieloną pietruszką, a na koniec skropić sokiem z cytryny.

Tagi:

marchewka