sjoanna25

sjoanna25

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Marchewka z wołowiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybko, smacznie i zdrowo. Porcja dla dwóch osób.

Marchewka z wołowiną

Składniki:

Marchewka z wołowiną

 

  • 40 dag marchewki
  • szklanka wytrawnego wina białego z wodą w proporcji 1:1
  • sól
  • mięso:
  • 25 dag chudej wołowiny
  • cebula
  • 2 dag masła
  • pieprz biały
  • sól
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Marchewka z wołowiną
Marchewkę obrać, umyć i osączyć. Pokroić w ukośne plasterki grubości 3mm W garnku zagotować osoloną wodę z winem, dodać marchewkę i gotować pod przykryciem 20 minut.
Mięso:
Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki ukośnie do włókien. Rozgrzać na patelni masło i ciągle mieszając, smażyć na niej 5 minut cebulę i mięso. Przyprawić solą i pieprzem.Dodać mięso do marchewki i wszystko ostrożnie wymieszac. Wlać kwaśną śmietanę, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem, podgrzać ale już nie dopuścić do wrzenia. Marchewkę z mięsem włożyć do ogrzanej salaterki i posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z pieczywem, ziemniakami z natką pietruszki albo kaszą. Smacznego!