Sposób przygotowania:
Marchewkowa rozkosz z ciasta filo
Mąkę i sól przesyp do miski. Stopniowo dodawaj wodę, mieszając składniki na jednolita masę. Na wnętrzach dłoni rozetrzyj trochę oleju i zacznij wyrabiać ciasto. Ciasto wyrabiaj do czasu, aż otrzymasz gładką, kulę i zużyjesz cały olej. Następnie ciasto przełóż do miski, przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na 2 godziny. Po dwóch godzinach podziel ciasto na cztery części. Każdą rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką kukurydzianą na grubość pół centymetra. Następnie przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut. Stół przykryj gładkim bawełnianym materiałem. Delikatnie nałóż pierwszy kawałek ciasta. Dłonie włóż pod płat ciasta. Delikatnie naciągaj ciasto grzbietami dłoni na wszystkie strony. Czynność powtarzaj, aż ciasto będzie cienkie. Ciasto można teraz ponacinać na kawałki i nakładać na nie ugotowaną na parzę włoszczyznę oraz plasterek zielonej oliwki