Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Marchewkowe curry z kolorowym ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Marchewka w sosie z dodatkiem kolorowego ryżu

Marchewkowe curry z kolorowym ryżem

Składniki:

Marchewkowe curry z kolorowym ryżem

 

  • marchew - 600 g
  • cebula - 1 szt
  • olej - 2 łyżki
  • sól - 1 łyżeczka
  • bulion warzywny - 300 ml
  • mąka - 1 łyżeczka
  • śmietana 18% - 50 ml
  • curry - 3 łyżeczki
  • goździk - 1 szt
  • jogurt naturalny - 50 g

Sposób przygotowania:

Marchewkowe curry z kolorowym ryżem
Marchew obieramy , myjemy , kroimy w cienkie ukośne plastry. Cebulę obieramy , drobno kroimy. Szklimy na 1 łyżce oleju. Dodajemy marchew , krótko smażymy. Solimy. Wlewamy bulion , przykrywamy , gotujemy ok. 15 minut , aż zmięknie. Marchew odcedzamy zachowując bulion! Na patelni rozgrzewamy resztę oleju. Wsypujemy mąkę i często mieszając przygotowujemy jasną zasmażkę. Porcjami wlewamy bulion , mieszamy dokładnie trzepaczką. Dodajemy śmietanę , curry i goździk. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut , co jakiś czas mieszając. Usuwamy goździk. Sos mieszamy z jogurtem. Dodajemy marchewkę i jeszcze chwilę podgrzewamy. Podajemy np. z ryżem ( wymieszanym z garstką namoczonych rodzynek i posiekaną pietruszką ). Pycha!

Tagi:

marchewka