Sposób przygotowania:
Marchewkowe curry z kolorowym ryżem
Marchew obieramy , myjemy , kroimy w cienkie ukośne plastry. Cebulę obieramy , drobno kroimy. Szklimy na 1 łyżce oleju. Dodajemy marchew , krótko smażymy. Solimy. Wlewamy bulion , przykrywamy , gotujemy ok. 15 minut , aż zmięknie. Marchew odcedzamy zachowując bulion! Na patelni rozgrzewamy resztę oleju. Wsypujemy mąkę i często mieszając przygotowujemy jasną zasmażkę. Porcjami wlewamy bulion , mieszamy dokładnie trzepaczką. Dodajemy śmietanę , curry i goździk. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut , co jakiś czas mieszając. Usuwamy goździk. Sos mieszamy z jogurtem. Dodajemy marchewkę i jeszcze chwilę podgrzewamy. Podajemy np. z ryżem ( wymieszanym z garstką namoczonych rodzynek i posiekaną pietruszką ). Pycha!