Smakołyki Alergika

Smakołyki Alergika

Kucharz
[Przepisów: 6]

Marchewkowe galette

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wegańskie galette z warzywami. Smakowite jako danie główne z sałatką, idealne jako przystawka. Na zimno i na ciepło równie pyszne.

Marchewkowe galette

Składniki:

Marchewkowe galette

 

  • kruche ciasto:
  • 200 g mąki
  • 100 g bezmlecznej margaryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • zimna woda
  • farsz:
  • 3-4 marchewki
  • 20 cm. kawałek pora
  • pół awokado
  • sól, pieprz i chili do smaku

Sposób przygotowania:

Marchewkowe galette
Składniki na ciasto zagnieść, dodając tyle wody, by osiągnąć zwartą, elastyczną konsystencję. Uformować kulę, spłaszczyć i włożyć na kilka minut do lodówki. Marchew pokroić w plasterki, awokado rozgnieść, por pokroić w plasterki. Ciasto cienko rozwałkować na papierze do pieczenia. Na środek placka wyłożyć awokado (zostawiając wolne brzegi do zawinięcia), natomiast pora zrumienić na tłuszczu i wyłożyć na awokado. Doprawić. Marchew podsmażyć i krótko poddusić, po czym wyłożyć na pora. Zawinąć brzegi ciasta formując galette. Placek wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika z termoobiegiem i piec ok. 35-40 minut.