browneyedgirl

browneyedgirl

Starszy Kucharz
[Przepisów: 21]

tarta warzywna wg browneyedgirl

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna tarta warzywna na chłodne popołudnia.

tarta warzywna wg browneyedgirl Więcej zdjęć (2)

Składniki:

tarta warzywna wg browneyedgirl

 

  • mąki pszennej, pół kostki masła lub margaryny, 1-2 łyżki oleju roślinnego, 1/3 szklanki zimnej

 

  • cukinie, 2 duże pomidory, 1 ostra papryka, 1 cebula, 3 duże pieczarki, tymianek, oregano, sól

 

  • śmietany, pół szklanki tartego żółtego sera, 2 jajka, sól, pieprz kolorowy, gałka muszkatołowa, oregano

 

 

 

Sposób przygotowania:

tarta warzywna wg browneyedgirl
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy, wstawiamy do lodówki.Młode nieobrane cukinie kroimy w plastry, solimy, odstawiamy na 5 minut. W tym czasie kroimy pomidory i pieczarki w plastry, cebulę w krążki. Cukinię smażymy na złoto obsypując ja obficie tymiankiem i oregano. Pomidory i pieczarki podsmażamy, by utraciły trochę wody, smażymy cebulę. Do smażenia wystarczy dosłownie łyżka - dwie oliwy. Dodajemy posiekaną ostrą paprykę.Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy, dodajemy gałkę muszkatołową i pozostałe przyprawy w ilościach jakie lubimy.Na blasze/ foremce/tortownicy kładziemy papier do pieczenia, wyklejamy formę ciastem, układamy warzywa, zalewamy je sosem. Pieczemy 30-35 minut w około 190 stopniach.
tarta warzywna wg browneyedgirl
Etap 1