LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Tarta z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Obłożona aromatycznymi pomidorami i mozzarellą - warzywna tarta wygląda apetycznie i jest bardzo smaczna.

Tarta z warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z warzywami

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta z warzywami
Pomidory umyć, pokroić w 16, pozbawić gniazd nasiennych. Posypać bazylią i rozgniecionym czosnkiem, zalać oliwą, odstawić. Przygotować ciasto: mąkę i sól ziołową zagnieść z masłem do uzyskania grudkowej konsystencji. Koncentrat wymieszać z mlekiem, dodać do mąki i zagnieść na jednolitą, gładką masę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować i ułożyć na spodzie formy o średnicy 28 cm. Kilkakrotnie nakłuć widelcem. Ponownie wstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie pokroić bakłażana w plastry, umieścić na sicie, posypać solą i odstawić na pół godziny. Ciasto wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 25 minut, do zrumienienia. Plastry bakłażana spłukać i dokładnie osuszyć. Czosnek rozgnieść, podsmażyć na rozgrzanych 3 łyżkach oliwy przez ok. 5 minut z bakłażanem i papryką, oczyszczoną z pestek, pokrojoną w plastry. Osączyć warzywa na ręczniku papierowym. Ciasto posmarować sosem pomidorowym, przykryć warzywami. Na wierzchu ułożyć plastry odsączonej mozzarelli i pomidory z zalewy. Pokropić resztą oliwy i zapiekać 5 minut w piekarniku, w 230 stopniach, aż ser zacznie się topić.
Tarta z warzywami
Przygotowanie warzyw do jarskiej, włoskiej tarty.
Tarta z warzywami
Przygotowanie ciasta na włoską tartę z warzywami.
Tarta z warzywami
Smarowanie sosem pomidorowaym zapieczonego ciasta tarty.
Tarta z warzywami
Smażenie bakłażana z papryką do tarty włoskiej.