Sposób przygotowania:
Pełnoziarnista tarta z porem i papryką
Ciasto: Mąkę pełnoziarnistą wysyp na stolnicę wymieszaj z solą równomiernie,dodaj stopione wcześniej masło,wbij jajko i wyrób kruche ciasto. Uformuj kulę zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki. Farsz: Paprykę wydrąż z nasion pokrój w kawałki,oczyszczone i umyte pory pokrój w pół krążki. Na patelni rozgrzej masło włóż pory i paprykę podlej niewielką ilością wody i podduś aż pory będą miękkie ale cały czas jędrne. Dopraw farsz do smaku solą i pieprzem. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wylep okrągłą formę do tarty o śred 27cm -boki również.Tak przygotowane ciasto ponakłuwaj widelcem i włóż do nagrzanego do 200*c piekarnika na 10 minut i podpiecz ciasto. Na ciasto wyłóż farsz warzywny. Jajka lekko roztrzepać mikserem ze smietanką doprawic do smaku dużą szczyptą gałki muszkatołowej oraz solą i pieprzem i przygotowaną masą zalej pory,na wierzchu ułóż pokrojone w paski salami. Tartę piecz w temp 200*c przez 20 minut. Smacznego!